Stokpopjes maken en aankleden van de poppenkast
Uit: 'Door het Rozenpoortje'
Als we van het idee afkomen dat ze ’net echt’ moeten zijn, kunnen we van crêpepapier eenvoudige, makkelijk te maken popjes maken.
Het voordeel van stokpopjes is dat men er tijdens het spel meerdere tegelijk kan vasthouden, b.v. koning, koningin en prinsesje in de ene hand, Joris in de andere.
Aanwijzngen voor het maken van een basis voor de popjes
- We beginnen met een langwerpig stuk crêpepapier (b.v. 25 x 16 cm voor een figuurtje van ongeveer 12 cm hoog).
- Van toiletpapier of watten maken we een bolletje (het kopje) van ongeveer 1 1/2 à 2 cm dikte.
- In het kopje wordt een, op de plaats van de hals ingekerfd stokje (lengte ong 24 cm), stevig bevestigd.
- Het kopje wordt in het midden van het crêpepapier afgebonden (afb. 1).
- De twee punten opzij bovenaan, in elkaar gedraaid, geven de armpjes (afb. 1 en 2).
- De popjes hebben allemaal stokjes, Bij Joris en de draak (afb. 4) en het lammetje, is het stokje in been en poot verwerkt. Bij Joris gebeurt dit door het crêpepapier om het stokje te wikkelen (afb. 2).
Michaël heeft geen stokje: hij hangt over het achterdoek dmv een draad achter uit het kopje - met een gewichtje aan het eind. - Een strookje crêpepapier van schouderbreedte met een in het midden geknipte opening, waar het hoofdje doorheen gaat, en een mooi gekleurde draad om de middel als ceintuur, kan eventeel zorgen voor verdere aankleding van de popjes (fig. 3).
De dieren (draak en lammetje) hebben een ’geraamte’ van stijf opgerold papier, welke daarna wordt omwikkeld door crêpepapier (fig. 4).
Enkele ideeën voor de aankleding van de poppenkast
Zorg ervoor dat de opening niet te groot is, zodat er achter en naast de coulissen genoeg ruimte is om je handen ongezien te kunnen bewegen.
Het decor voor de paleis-scène kan worden gevormd door een rode doek als achterwand, en vooraan, aan de zijkanten, zuilen - geknipt uit een vel goudkarton.
Voordat de scène begint waar Joris het zwaard van Michaël ontvangt, wordt het rode doek voor een blauwe verwisseld, met een met sterren bezaaid karton ervoor, zodat men zich kan voorstellen dat men door paleisramen naar buiten kijkt.
Of men kan het paleis weghalen, evenals bij de scène waar het prinsesje langzaam de berg opkomt (: op de speelplank een boomstronk helemaal bedekt met een groene lap) en Joris met de draak strijdt.
Voor de boom gebruikten wij een stronk die kon staan, met een grof in elkaar genaaide groene lap, met een elastiekje om een punt van de stronk vastgemaakt -als bladerkroon. Maar de boom kan ook gesymboliseerd worden door een van bovenaf afhangende groene lap, die onderaan met een punaise even vastgezet wordt aan de speelplank.
Als het bezwaren oplevert, de armen zo lang omhoog te houden, en de popjes tijdens het spel zichtbaar moeten blijven, kunnen ze bijvoorbeeld in een flesje neergezet worden.
Klik hier voor het poppenkastspel 'Sint Joris en de draak'
Maries Theissen-Pouderoyen
Een draak van kastanjebolsters
Bron: 'Herfstversieringen', Thomas Berger
Michaël | herfst | knutselen
Kleine drakenvlieger van wolvilt
Voor de seizoentafel in de Michaëlstijd
Michaël | handwerken | herfst
Ochtendspreuken met gebaren Engels, Nederlands, Duits
Inspirerend begin van de dag
voor klas 1-4 (groep 3-6)
Dansen en bewegen | spreuken en versjes | Michaël
Met o.a. een drakenkop maken voor het Michaëlsfeest
Michaël | kunst en ambacht | knutselen
Sint Joris en de draak, poppenkastspel
Voor de kleuters, met zang
Uit: 'Door het rozenpoortje', Maries Theissen-Pouderoyen
Michaël | muziek maken | toneelspelen